Disseny de tallers musicals
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Disseny de tallers musicals
 

L’Albert és un gran precursor del format “Taller”. En un Taller es reuneix un col·lectiu de persones (amb un número variable que va de 10 a 30 aproximadament) amb un músic (o dos, depenent del grup) per crear música sense partitura a partir d’idees que permeten coordinar-nos amb una fita comú.

 

L’aprenentatge en els tallers s’enfoca més com una vivència que no pas com una disciplina. Un Taller és un espai per a la experimentació, la improvisació, la obertura a la creativitat... desenvolupat a partir de l’aportació de cada u per aconseguir un gran resultat conjunt. Es basa en la comunicació entre els participants.

 

En els Tallers, la finalitat principal és la de crear la nostra propia música. Parlem d’una creació en la que, seguint unes pautes senzilles, podem fer una obra musical que té un sentit ben clar però en la que hi ha molts aspectes oberts, més propers a la improvisació lliure que a la composició tancada. Això provoca el fet que cada un dels participants no es sent obligat a reproduir exactament el que hem decidit prèviament (no ha de tocar nota per nota una melodia concreta) sinó que ha de seguir una idea oberta que ell mateix desenvolupa amb llibertat. Evidentment, en aquest sistema de creació no existeix el concepte de “partitura” tal com l’entenem habitualment. Amb això eliminem el concepte d’error ja que el participant ha de tocar amb una intenció que pot ser més o menys concreta depenent de les seves possibilitats, però no està condicionat per repetir exactament una melodia concreta. No cal dir que sempre es procura adaptar el grau de concreció de la idea que fa de punt de partida a les possibilitats de cada persona.

 

L’Albert es va introduir en el món dels Tallers musicals l'any 1990 de la mà de’n Carles Riera disenyador de “Sons en el Temps” per a la Fundació laCaixa. L’Albert n’era el responsable de la secció de vent.

Posteriorment va participar en els “Tallers d’Improvisació” i a partir d’aquest moment va començar a disenyar els seus propis Tallers per a la fundació laCaixa. Per aquests Tallers (desenvolupats al llarg de més de vint anys) han passat un gran nombre de nois i noies estudiants de Primària i Secundària.
Heus aquí un petit resum d’alguns dels més destacats:

  • La volta al món en 180 minuts” (un passeig musical per diversos estils)
  • La música pintada” (música impressionista),
  • Nacionalismes” (música d'origen popular de centreeuropa)
  • Fem una orquestra” (creació d’una orquestra amb els participants)
  • Fem una cantata” (creació d’una cantata amb els participants)
  •  "Tallers de creativitat" (per a TRIVIUM, Espai lauredià d'arts escèniques)
  • Què té de màgic una flauta?” (descobriment de maneres d’expresar sensacions a través de la música, prenent com a punt de partida “La Flauta Mágica” de Mozart)
  • Escolta, descobreix i crea la teva música” (per a persones amb discapacitat intel·lectual)
  • Paisatges sonors” (per a persones amb discapacitat intel·lectual)

Ha realitzat Tallers també sobre diverses músiques del món: Àfrica, Índia, Gamelan d'Indonèsia, Sudamèrica, Orient Llunyà...

Actualment conjuntament amb la Queralt Roca està desenvolupant un programa destinat a la creativitat musical per a persones amb discapacitats intel·lectuals. En els darrers quatre anys han realitzat aquests Tallers a Barcelona, Tarragona, Lleida, Palma de Mallorca i Madrid.

 
• Pdf
• Mp3
"Sortida del sol en un mar de la Xina amb tormenta final" (Música creada en un taller amb nens i nenes de segon cicle de primària, 8-10 anys)
• Fotos
No hay registros